El passat agrícola de la ciutat

El rebost de Barcelona

La masia de Can Bruixa, dins del recinte de Can Batlló, l’única supervivent de les moltes masies que van poblar els actuals barris de Sants, Hostafrancs i La Bordeta, permet explicar el passat agrícola de la ciutat de Barcelona. Una història que arrenca amb la creació de la urbs, la centuriació de l’ager i la creació d’una xarxa viària en època romana a la qual cal buscar els origens de la carretera de la Bordeta. Un discurs històric que ens porta fins a la urbanització contemporània del territori.

Cal Bruixa, abans coneguda com Cal Paretó, va ser construïda el 1880 per Josep Elias i Anglí. La va habitar la seva família i després la del seu fill, Josep Elias i Andreu. I posteriorment Salvador Rovira i Arbós. Aquesta masia i el seu entorn permet explicar el model agrícola català i entendre com funcionava una masia. També es pot explicar el salt de l’agricultura de secà a l’agricultura de regadiu gràcies a un element com el Canal de la Infanta, que des del 1819 va convertir la vall del Llobregat en un dels territoris agrícoles més productius de Catalunya.

Objectius locals
Explicar l’entorn rural de la Bordeta, enquadrada econòmicament dins el pla de Barcelona.
Descobrir les masies que existien al territori i que s’hi conreava.

Objectius globals
Posar en relació a la població amb les eines i formes de treballar la terra.
Explicar el model de masia catalana.

Anuncios